Wat zijn de 7 chakra's?

07-12-2023

We hebben heel veel chakra's in ons lichaam, maar er zijn 7 hoofdchakra's. Alhoewel het moeilijk is om de complexiteit van chakra's weer te geven in een paar zinnen, kan je hieronder een korte beschrijving vinden van elke chakra. De chakra's worden vaak gelinkt aan kleuren. De hoofdkleuren van de 7 chakra's samen vormen een regenboog.

1. Wortelchakra

Het wortelchakra, of Muladhara, bevindt zich aan de basis van de wervelkolom, onderaan het staartbeen. Het staat symbool voor veiligheid, stabiliteit en verbondenheid met de aarde. Een goed gebalanceerde wortelchakra kan helpen bij het verlichten van angst en het bevorderen van een gevoel van vertrouwen. De kleur die aan deze chakra gelinkt wordt is rood.

2. Sacrale chakra

Het sacrale chakra, of Svadhisthana, bevindt zich net onder de navel en staat in verband met creativiteit, emoties en seksualiteit. Een evenwichtige sacrale chakra kan helpen bij het omgaan met emotionele uitdagingen en het vrij durven uiten van al jouw ideeën en wensen. De kleur van deze chakra is oranje.

3. Zonnevlechtchakra

Het zonnevlechtchakra, of Manipura, bevindt zich boven de navel en vertegenwoordigt wilskracht en persoonlijke kracht. Een gebalanceerde zonnevlechtchakra kan leiden tot meer zelfvertrouwen en een gezonde balans tussen controle en overgave. Zoals de zon is de kleur van deze chakra geel.

4. Hartchakra

Het groene hartchakra, of Anahata, bevindt zich in het midden van de borst en staat voor (zelf)liefde, compassie en verbinding. Een geopend hartchakra kan leiden tot diepere relaties en een gevoel van harmonie met de wereld om ons heen.

5. Keelchakra

Het keelchakra, of Vishuddha, bevindt zich bij de keel en is gerelateerd aan communicatie en zelfexpressie. Een evenwichtig keelchakra kan helpen om op een authentieke en assertieve manier te communiceren. De hoofdkleur is blauw.

6. Voorhoofdchakra (Derde Oog)

Het voorhoofdchakra, of Ajna, bevindt zich tussen de wenkbrauwen en staat symbool voor intuïtie en helderziendheid. Een geactiveerd derde oog kan leiden tot diepere inzichten en innerlijke wijsheid. De hieraan verbonden kleur is donkerblauw.

7. Kruinchakra

Het kruinchakra, of Sahasrara, bevindt zich bovenaan het hoofd en vertegenwoordigt spirituele verbinding en bewustzijn. Een geopend kruinchakra kan leiden tot een dieper begrip van het universum en een gevoel van verlichting. Paars is de kleur die aan dit chakra gelinkt is.